Rasima, si penjual ampo, mengatakan bahawa tidak ada resipi untuk untuk memasak tanah tersebut. Dia hanya mencari tanah yang bersih yang bebas dari batu kerikil, kemudian ditumbuk dan dipadatkan sehingga berbentuk segi empat.
Kemudian, dengan mengikisnya dengan stik dan membentukkannya seperti gulungan. Tanah yang sudah menggulung itu kemudian dibakar dan diasapi selama 1 jam, lalu jadilah sebagai snack atau makanan ringan yang siap dimakan. Rasima biasanya ianya dijualnya dipasar dan sehari dia mampu mendapat hasil sekitar Rp 20 ribu untuk menyara keluarganya.
Tuban merupakan satu-satunya tempat di dunia yang memakan tanah. Memang ada orang-orang aneh di dunia yang suka makan pasir, dan benda aneh lain. Tapi tidak ada yang memakan tanah panggang. Salah seorang penduduk Tuban mengatakan bahawa dia sudah memakan ampo sejak dia masih kecil dan ampo menyejukkan perutnya.
0 comments:
Post a Comment